Nabucco si South Stream

Recentele evenimente din sfera energetica, si ma refer aici la aprovizionarea cu gaz, duc la cateva concluzii. Acestea pot fi formulate in prezent, tinand cont de faptul ca deocamdata scena s-a mai linistit.
Inainte de a le formula, insa, trebuie amintit ca in cateva zile (21 decembrie 2012) va avea loc la Bruxelles un nou summit UE – Rusia, unde probabil va fi atinsa si problema aprovizionarii Europei cu gaze. Summitul a fost precedat de sesiunea Consiliului Permanent UE – Rusia (Cipru, 12 decembrie 2012) unde comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a avut o intrevedere cu ministrul rus al energiei, Alexander Novak.

Intrevederea a avut drept subiect South Stream. In cadrul ei, Oettinger a reamintit ca „Rusia si statele membre UE sunt legate intre ele prin relatii pe termen lung in domeniul energetic, care permit solutionarea problemelor majore ale dezvoltarii economice a statelor membre UE„. Fraza, care nu stim daca are sens de repros ori de apreciere, pare a fi un eufemism pentru „UE este si va fi in continuare [pe termen lung] dependenta de gazul rusesc pentru a putea intretine o economie functionala”.

Asa cum se precizeaza in materialul sus-mentionat si cum se stie evident, South Stream a aparut drept consecinta a disputelor Rusiei cu Ucraina (din 2007) in ce priveste preturile la gaz. „After an even harsher dispute with Ukraine in 2009, which disrupted gas supplies to Europe, Russian President Vladimir Putin decided to accelerate South Stream„. Decizia poate fi rezultat al solicitarilor din partea UE si al nevoii Rusiei de a pastra clientul si relatiile (de orice natura) cu acesta, avand in vedere ca in conflictul cu Ucraina (si nu numai), Rusia detine o pozitie de forta, aceea a furnizorului. Care furnizor poate fi, oricand, cu mana pe robinet.

Accelerarea proiectului a dus la concluziile despre care aminteam in deschidere: South Stream se intentioneaza a intra in functiune la sfarsitul anului 2015, trei ani mai devreme decat rivalul Nabucco, avand o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi anual, in timp ce Nabucco nu urca mai sus de 21 de miliarde.

Presupunand ca datele din acest moment raman neschimbate (rute, data planificata a intrarii in operatie) Europa va vedea doua gazoducturi ce se intersecteaza pe teritoriul Bulgariei. Unul va lega Rusia de zona central-sudica a Europei – South Stream, indreptandu-se din Bulgaria catre Serbia, Ungaria, Slovenia si Italia iar celalalt catre Romania, Ungaria si Austria. De mentionat este si ca South Stream va avea ramificatii catre Grecia, Austria si Croatia.

Din acest punct de vedere, Nabucco, gazoductul aparut ca idee a „eliberarii” pietei europene de constrangerea Rusiei, va fi net dezavantajat, nefiind nici macar finalizat la momentul teoretic la care South Stream va incepe sa livreze gaz in Europa. Si nici nu-si va mai sluji propriului scop declarat, de a „elibera” piata europeana, deoarece aceasta va fi, prin intermediul South Stream, in continuare strans legata de gazul rusesc.
Tinand cont ca unii din parteneri (vezi RWE) au dat semnalul retragerii din proiect, e de vazut ce soarta va avea Nabucco. Cu atat mai mult cu cat Reinhard Mitschek, managing director al Nabucco, a declarat ca „we are convinced that Nabucco will be very profitable„, semnal ca lucrurile nu stau chiar asa cum ar trebui sa stea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: