Georgiana

Problema din zona Georgiei e mai veche si nu are un final clar. Sau, ma rog, nu avea cel putin pana acum. Dupa cum stim, Georgia refuza constant sa recunoasca independenta Abhaziei si a Osetiei.
Sa mai notam ca intreaga regiune e plina de astfel de situatii: Dagestan, Kabardino-Balkaria, Ingusetia, Cecenia, Caraceai-Cerchezia.
Unele lupta pentru independenta fata de Rusia, altele au realizat ca fara resursele acesteia nu au nici o sansa sa existe pur si simplu, ce sa mai vorbim de existenta independenta.

Revenind la Georgia, insa, trebuie sa notam ca in ultimele zile au aparut, in scena, declaratiile oficiale ale ministerului de Externe rus care cer executivului nici mai mult nici mai putin decat recunoasterea/acceptarea deciziilor (mai mult sau mai putin) administrative ale „autoritatilor” din zonele respective – Abhazia si Osetia de Sud (http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/800066/Putin-ii-da-sah-Georgiei-cu-pionii-separatisti/).

Recapituland istoria mai recenta, a fost intai solicitarea Georgiei de a fi primita in NATO – poate o solutie de a scapa, macar putin, de ghimpii din coaste reprezentati de cele doua probleme.
Dupa care a fost (spune presa care citeaza Reuters), rezolutia Dumei de stat care cerea Kremlinului sa ia in calcul recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud.
Apoi a venit summit-ul NATO, peste care a planat permanent umbra posibilei viitoare intalniri intre Bush si Putin, fie ea la Neptun (vocile spun ca nu s-ar fi pus niciodata problema ca ea sa fie tinuta aici) fie la Soci. Summit in care Georgia nu a primit unda verde pentru a fi inclusa in MAP.
Apoi a fost venirea lui Putin la summit. Parte a careia Putin a declarat ca Rusia intr-adevar va recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei daca Georgia primeste unda verde (http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/799300/Amenintarile-lui-Putin-au-pus-Ucraina-pe-jar/). Si ca Ucraina, ca atare, nu este un stat – deci nu are sens luarea in discutie a adoptarii sale de catre NATO (http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/799300/Amenintarile-lui-Putin-au-pus-Ucraina-pe-jar/).

Si a urmat intalnirea dintre Bush si Putin, la Soci. Ale carei rezultate le stim: scutul ramane unde e, NATO nu se mai largeste spre dreapta, linia de demarcatie se prefigureaza la granita romaneasca. Aflam acum si ca Rusia ar fi amenintat cu recunoasterea deschisa a Abhaziei si Osetiei de Sud in situatia primirii in NATO a Georgiei (http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/799300/Amenintarile-lui-Putin-au-pus-Ucraina-pe-jar/).

Apoi, Saakasvili face o oferta asa-ziselor autoritati ale respectivelor regiuni, de ajutor agricol, autonomie largita si pozitii in ministere, oferta pe care acestea o refuza (http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/799655/Abhazia-refuza-oferta-georgiana-/).

Revenind, declaratia ministerului de externe rus, chiar daca nu explicita, nu face decat pasi in directia recunoasterii independentei de facto a celor doua provincii. Plus ca, iata, se iau in calcul unificarea (interfatarea) sistemelor financiare (http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/799300/Amenintarile-lui-Putin-au-pus-Ucraina-pe-jar/).

Apropo de recunoasterea Osetiei de Sud, sunt curios daca e doar o manevra pentru alipirea ei la Rusia sau daca nu cumva, in caz ca se intampla ceva, cei de deasupra, din Osetia de Nord, nu vor zice ca vor si ei, caz in care se va transforma totul intr-o zbatere pentru crearea statului Osetia?
Numai timpul va raspunde la asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: