Yalta – Malta – Neptun

Va amintiti testamentul lui Petru cel Mare?
Deocamdata nu am reusit sa dau de o sursa despre care sa se poata afirma cu siguranta ca reproduce textul exact al acestui document si, mai mult, am vazut ca umbla vorba cum ca respectivul text, gasibil pe net, este apocrif.
Ramane de vazut.
In ideea in care ar fi adevarat – si nu ma refer atat la text cat la principiile care stau la baza acestei idei – oare intalnirea de la Neptun dintre rusi si americani cu ocazia summit-ului NATO va fi o noua etapa din seria Yalta – Malta?
Ar putea fi.
Si ar putea fi din perspectiva tendintei de extindere a aliantei nord-atlantice si a Uniunii Europene.

Poate ca rusii nu intentionau sa deranjeze status quo-ul si ar fi vrut mai degraba sa se insinueze pur si simplu, asa cum au facut si pana acum. Dar s-au intamplat asa: NATO vine cu rachete peste gard de rusi si Uniunea Europeana isi doreste, altruist, sa civilizeze toata Europa. Amandoua s-au apropiat atat de Moldova cat si de Ucraina, dand sperante desarte oamenilor de rand.

Cu Uniunea Europeana Rusia nu prea are ce negocia. E suficient sa puna mana pe robinet si sa opreasca gazul.
Americanilor nu le pot face asta, inca. Plus ca americanii sunt parte dintr-o alianta militara care a cuprins aproape toata Europa si, in plus, sunt „inamicul” traditional al Rusiei.

Americanii au recunoscut independenta Kosovo. Intr-o zona eminamente sub influenta si prezenta americana. Asta a deschis precedentul pentru ca si alte zone similare, precum Abhazia, Osetia, Transnistria sa poata indrazni, sub protectia celui sub a carui obladuire au fost si pana in prezent, recte Rusia.

Asta da cale libera rusilor sa-si marcheze teritoriul, din nou, si sa traseze oficial o linie pe Nistru. Ceea ce lasa Moldova fara iesire la mare. Si, implicit, largeste iesirea la Marea Neagra a rusilor.

testamentul lui Petru cel Mare
Realitatea TV despre subiectul de mai sus
Romania libera despre acelasi lucru
BBC, despre expansiunea NATO

UPDATE: Carevasazica nu a fost la Neptun, ci s-a intamplat la Soci. Carcotasii ar putea argumenta ca de ce ne-am fi facut macar sperante ca o asemenea intalnire, care sa rivalizeze in importanta cu anterioarele, s-ar putea intampla la noi in tara. Intr-o masura e adevarat, avand in vedere ca Putin incerca (si a incercat, prin atitudinea sa vizavi de tot ce a insemnat summit-ul NATO) sa-si lase amprenta si sa-si afirme vointa ca una dintre probabil ultimele „dorinte” in calitate de presedinte al Rusiei.

Si evident ca, petrecand-se acasa la Putin, intalnirea a avut oficial un rezultat asteptat – NATO nu s-a deplasat in dreapta si a primit ce mai ramasese de primit de prin Europa (daca pana si Albania a ajuns sa faca parte din NATO…), iar scutul ramane acolo unde e.
Cat despre rezultatele neoficiale, alea poate ca le vor afla copiii nostri, candva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: